Prezentarea Regiunii Nord-Vest (Transilvania de Nord)

Regiunea de Nord-Vest (Transilvania de Nord) a fost creata in baza legii 151/1998 (modificata prin legea 315/2004) prin asocierea voluntara a administratiilor publice locale, dar nefiind momentan o unitate administrativ-teritoriala si neavand personalitate juridica.

Regiunea de Nord-Vest (Transilvania de Nord) este una din cele 8 regiuni de dezvoltare din Romania si include 6 judete: Bihor, Bistrita-Nasaud, Cluj, Maramures, Satu-Mare, Salaj. Suprafata regiunii este de 34.159 kmp, reprezentand 14,32 % din suprafata tarii, cu o populatie totala de 2.744.914 locuitori. Regiunea cuprinde 421 unitati administrativ-teritoriale: 6 judete, 42 de orase din care 15 municipii si 398 comune si 1.823 de sate. Regiunea dispune de o pozitie geografica strategica, avand granite cu Ungaria si Ucraina cat si cu regiunile de dezvoltare Centru, Vest si Nord-Est din Romania.
Regiunea este una dintre cele mai pitoresti din Romania, incepand de la Muntii Apuseni care au un farmec aparte pana la patrimoniul cultural-popular deosebit din zonele etnografice unice in aceasta parte a Europei.
Transilvania de Nord este o regiune cosmopolita, unde alaturi de romani traiesc peste jumatate (52,8%) din numarul total al locuitorilor de etnie maghiara din Romania, ceea ce a dus la crearea unei identitati culturale unice.

Regiunea Nord-Vest avea in 2003 un PIB/locuitor de de 2.338 Euro, apropiata de media nationala dar inca departe de media Uniunii Europene-27. Contributia sectoarelor economice la formarea PIB-ului regional, indica o pondere de 16.3% pentru agricultura, 35% pentru sectorul secundar si 46.7% pentru cel tertiar, din punct de vedere evolutiv inregistrandu-se cresterea serviciilor si reducerea activitatilor in agricultura.Cresteri semnificative s-au inregistat in sectorul de constructii civile si industriale- locuinte, centre comerciale . Se constata o serie de diferente intre judete: unele mai industrializate, altele bazate pe activitatile primare, in special agricultura si zootehnie.


Infrastructura de transport

Regiunea este strabatuta de 7 drumuri europene (cele mai importante fiind E60 - dinspre Ungaria, face legatura cu Oradea-Cluj-Brasov si capitala tarii Bucuresti, E576-Cluj-Napoca-Dej, E81 - dinspre Satu Mare-Zalau-Cluj-Napoca-Brasov-Bucuresti, E79 – Oradea-Deva, E671 - Oradea-Arad-Timisoara, E58 - Cluj-Napoca-Dej-Bistrita-Baia Mare-Vatra Dornei).

Sunt de mentionat proiectele de infrastructura aflate in curs de dezvoltare, printre care cel mai important ar fi autostrada Brasov-Bors care va face legatura cu Ungaria.
Din reteaua totala de drumuri din regiune 3,222 km sunt modernizati (adica 27,2% din total). Pe traseele importante (drumuri europene) s-au efectuat sau sunt pe cale de finalizare lucrari de reabilitare.

In Regiunea Nord-Vest (Transilvania de Nord) exista un numar de 4 aeroporturi: Cluj-Napoca, Oradea, Baia-Mare si Satu-Mare, iar traficul pe aeroportul din Cluj-Napoca a crescut constant in ultimii cinci ani, situand acest aeroport pe locul trei la nivel national.
Reteaua feroviara numara in 2004 1,641 km, din care 166 km sunt linii electrificate, iar 255 km sunt linii duble.


Poli regionali de dezvoltare economica

Cele mai importante orase sunt Cluj-Napoca, Baia-Mare, Oradea, Zalau, Satu-Mare si Bistrita - acestea fiind atat poli regionali de dezvoltare economica, cat si orase cu un patrimoniu cultural si istoric deosebit. La nivelul Regiunii exista sau sunt propuse ca si proiecte 2 zone metropolitane, respectiv zona metropolitana Cluj si zona metropolitana Oradea, aceste orase fiind si poli de dezvoltare regionali.

In urma analizei optiunilor strategice de dezvoltare, Regiunea a optat pentru un model de dezvoltare policentrica (o politica de dezvoltare sustinuta de o retea de localitati care au rol de poli de dezvoltare), cu accent pe crestere economica prin specializarea functionala a teritoriului. In ceea ce priveste dezvoltarea policentrica a aparut necesitatea consolidarii potentialului de antrenare al municipiilor resedinte de judet (Baia Mare, Bistrita, Cluj, Oradea, Satu Mare, Zalau), precum si necesitatea consolidarii si/sau cresterii potentialului de antrenare a unui minim de alte noua orase, care la sfarsitul perioadei de programare (2007-2013) sa fie clasificate pe un rang superior celui actual.


Atractivitate economica

Regiunea de Dezvoltare Nord-Vest (Transilvania de Nord) este, dupa Bucuresti-Ilfov, cea mai atractiva din punct de vedere economic, dintre regiunile de dezvoltare ale Romaniei. Faptul se datoreaza pietei muncii si salariilor, investitiilor straine, dar si mediului privat si concurentei de piata ca si intrarilor de tehnologii moderne. Relevant este faptul ca sectorul de servicii a ajuns sa ocupe o pondere mare din totalul economiei regionale, de aproape 50%, avand ca si ramuri semnificative comertul si turismul.
Economia Regiunii este in plina dezvoltare, cu o crestere economica dinamica in ultimii ani in sectoare ca si constructiile, industria de textile, industria de masini si echipamente. Sunt reprezentate aici aproape toate ramurile industriale si un numar tot mai important de firme straine majore, unele dintre ele localizate in parcurile industriale din regiune - Tetarom Cluj, Bors, Jibou, Satu-Mare.

Veritabile motoare ale cresterii economiei regionale intreprinderile mici si mijlocii sunt in jur de 90.000 in 2006, peste 15% din numarul total de intreprinderi inregistrate in Romania. Infrastructura suport pentru afaceri se dezvolta in Regiune in special sub forma parcurilor industriale publice si private-Cluj-Napoca, Jibou, Satu-Mare, Bors.

Motorul exporturilor, insa si principalul importator din Regiunea Nord-Vest (Transilvania de Nord) il reprezinta judetul Bihor, urmat de judetele Cluj si Satu Mare, in vreme ce judetele Bistrita-Nasaud si Salaj, predominant rurale, participa foarte putin la ansamblul tranzactiilor externe ale regiunii.


Atractii turistice

Regiunea beneficiaza de atractii si resurse turistice deosebite care o incadreaza intre regiunile cu perspective importante de dezvoltare: ape termale si mine de sare (statiunea turistica internationala Baile Felix din Bihor este una dintre cele mai importante din Romania, 1 Mai, Tinca, Tasnad, Marghita, Ocna Sugatag, Dej sau Turda); exista si o serie de proiecte de dezvoltare ale statiunilor turistice montane - Borsa, Baisoara, Stana de Vale, Colibita; cultura populara si patrimoniul cultural si etnografic cu destinatii in topul obiectivelor culturale din Romania (Castelul Banffy de la Bontida), cetati si monumente istorice (Oradea, Bistrita), bisericile fortificate din Transilvania si Manastirile de lemn din Maramures (monumente Unesco) etc.; peste 170 de arii naturale protejate cu o suprafata totala de 28.1845 ha, doua parcuri nationale si doua parcuri naturale, incluse in circuitele turistice.


Date demografice

Distributia demografica este echilibrata intre mediul rural si cel urban, judetul Cluj fiind cel mai urbanizat (cu 66.2% din populatie traind in mediul urban). Fenomenul de imbatranire demografica si depopulare din cauza migratiei externe afecteaza si Regiunea Nord-Vest (Transilvania de Nord), ca de altfel intreaga tara.
In ceea ce priveste rata somajului, in context european, Regiunea de Dezvoltare Nord-Vest (Transilvania de Nord) (Transilvania de Nord) se situeaza in topul celor mai bine plasate 8 regiuni din statele candidate, atat in ceea ce priveste rata somajului in randul femeilor, cat si rata somajului in randul populatiei tinere. Rata saraciei este in descrestere si este mai mica decat in restul regiunilor Romaniei, totusi peste 17% din populatie continua sa fie afectata de marginalizarea socio-economica, salariul mediu net in economie fiind de aproximativ 850 RON.


Mediul universitar

In regiune isi desfasoara activitatea 16 universitati importante ce cuprind 111 Facultati, frecventate de peste 87.042 studenti, acestea functionand ca centre de excelenta in invatamantul superior (Universitatea Babes-Bolyai, Universitatea Tehnica Cluj sunt printre cele mai vechi din tara) si polarizand mare parte din resursele educationale, regiunea dispunand de un valoros capital uman si de cercetare.


Dezvoltare rurala

La nivel de regiune, cum de altfel si la nivelul fiecarui judet din regiune, se remarca faptul ca ponderea principala o detin terenurile agricole (intre 49,4% in Maramures si 71,9% in Satu Mare), urmate de paduri si alte terenuri cu vegetatie forestiera ceea ce demonstreaza potentialul agrar regional. Conditiile naturale variate ale regiunii ofera posibilitatea dezvoltarii unei agriculturi complexe care va constitui a treia ramura ca pondere in PIB. In anul 2004 Regiunea Nord-Vest a realizat o cota importanta (13,4%) din productia agricola a Romaniei judetele cele mai dezvoltate fiind Bihor si Cluj.

In Regiunea Nord-Vest (Transilvania de Nord) desi exista anumite probleme ale dezvoltarii rurale, exista conditii optime pentru dezvoltarea sectorului de crestere a animalelor, buna parte din suprafata agricola (49,25%) fiind acoperita cu pasuni,de asemenea, existand si intreprinderi mari in sectorul industriei alimentare.
Reteaua de canalizare cuprinde 35 de municipii si orase si este extinsa la 106 localitati in Regiunea de Nord-Vest. Lungimea totala simpla a conductelor de canalizare este de 2208 km. La sfarsitul anului 2002 intre localitatile care dispuneau de retele de canalizare se regasesc toate orasele din regiune, in numar de 35 si 71 de localitati rurale, din pacate in mediul rural existand inca probleme serioase referitoare la asigurarea calitatii vietii. O problema importanta in ceea ce priveste protectia mediului in Regiunea Nord-Vest o reprezinta gestionarea deseurilor. Sunt incluse aici activitatile de colectare, transport, tratare, valorificare si eliminare a deseurilor.
Pinterest

Adauga un comentariu

Mesajul tau va fi afisat dupa aprobare.
X

Legătura spre noul site aici.