Sectoarele prioritare ale Regiunii

Pe baza datelor economice prezentate in Profilul Socio-Economic Regional precum si dupa consultarea si implicarea partenerilor din regiune in cadrul grupurilor de lucru regionale pe parcursul anilor 2005-2006, atat autoritati responsabile cu planificarea dezvoltarii la nivelul autoritatilor locale/judetene, inclusiv de la Consiliile Judetene si Locale cat si partenerii economici si sociali, au fost identificate un numar de sectoare economice prioritare la nivel de regiune pentru perioada de programare 2007-2013.
In fiecare judet din regiune s-a derulat o consultarea parteneriala asupra sectoarelor prioritare bazata in cea mai mare masura pe metodologia clasica a focus-grupului, adaugandu-i, insa, acesteia, o ancheta pe baza de chestionar, in cadrul unor reuniuni gazduite de consiliile judetene, cu reprezentanti ai agentilor economici din sectoarele prioritare identificate la nivel judetean si alti parteneri relevanti (si din cadrul Comitetului de Planificare Regionala).

Metodologie

Sectoarele economice au fost evaluate si identificate in functie de:

A.   Importanta sectorului pentru dezvoltarea locala/regionala (sub aspectul ocuparii fortei de munca, veniturilor, taxelor si impozitelor, etc);

B.    Potentialul competitiv (existenta marcilor, prezenta pe piata nationala, internationala);

C.    Potentialul inovativ (de dezvoltarea de produse noi);

D.    Potentialul de antrenare a dezvoltarii in economia locala/regionala.

Criteriile folosite pentru identificarea sectoarele prioritare

 • Existenta sau nu in zona a unor resurse naturale care pot sustine dezvoltarea sectorului tructura sectoriala a economiei 
 • Structura sectoriala a economiei locale
 • Existenta fortei de munca bine pregatita in zona sau in zonele limitrofe (sau macar accesul la infrastructurile de invatamant necesare – in special invatamant profesional si tehnic si/sau universitar).
Evaluarea facuta de catre parteneri a fost prelucrata statistic la nivelul ADR Nord-Vest si, pe baza rezultatelor obtinute, s-au stabilit sectoarele prioritare ale Regiunii. De asemenea rezultatele anchetei si consultarilor au avut rolul de a valida rezultatele obtinute in pasul precedent.
Sectoarele sunt definite ca si sectoare prioritare la nivel de regiune, care vor asigura avantaje competitive in competitia pe plan national si global avand si potential de inovare la nivel european. Acestea sunt sectoarele care trebuie avute in vedere de politicile de dezvoltare locala sau regionala. In functie de punctajele obtinute, sectoarele au fost ulterior grupate in trei categorii:
 

Sectoare de sustinere 

In dezvoltarea carora sunt interesate mai multe judete ale Regiunii, existand conditii favorabile pentru a construi competente specifice ale Regiunii Nord-Vest (Transilvania de Nord) si pentru a asigura avantaje competitive in competitia pe plan national si global:

 • IT&C
 • Invatamant superior si cercetare
 • Turism
 • Agricultura
 • Industria alimentara si a bunurilor de consum 
 • Industria de masini si echipamente

Sectoare de mentinere 

Aceste sectoare au o pondere ridicata a ocuparii in anumite UTP-uri (Unitati teritoriale de Planificare), asigurand suportul economic pentru bunastarea acestor zone. Cu toate acestea, dezvoltarea lor in afara acestor UTP-uri nu este previzibila in lipsa atragerii unor investitori de calibru. In cazul acestora se va opta pentru asigurarea conditiilor necesare pentru mentinerea interesului companiilor multinationale din domeniile respective pentru investitiile din Regiunea Nord-Vest, evitandu-se delocalizarea acestora:

 • Industria metalurgica
 • Industria cauciucului

Sectoare “Dilema” 

A caror evolutie in viitor este mai degraba incerta, Regiunea ar putea dezvolta anumite avantaje competitive, dar in momentul de fata nu exista o certitudine in acest sens:

 • Industria maselor plastice
 • Transporturi si activitati conexe de transport
 
Pinterest

Adauga un comentariu

Mesajul tau va fi afisat dupa aprobare.
X

Legătura spre noul site aici.